Lovitura dimineții pentru toți românii cu centrale termice: prețul gazului ”a explodat” și ne afectează pe toți

de: Alexandru Puiu
07 10. 2021

Creșterea prețului la gaz a devenit un trend îngrijorător pe care, într-o oarecare măsură, am ajuns să-l tolerăm. Din păcate, nu se aștepta nimeni să se întâmpla asta în doar două zile și să afecteze întreaga Europă. Așa îți dai seama că este inevitabil.

Prețurile la gaze naturale în Europa au crescut cu 60% în două zile. Oficialii UE au tras un semnal de alarmă pe marginea subiectului, realitatea a fost confirmată de analiștii Bloomberg, dar deja era prea târziu pentru a se mai schimba ceva.

În ultima săptămână, s-au înregistrat mai multe probleme cu gazele naturale în blocul comunitar, depozite umplute parțial, dificultăți în infrastuctura de transport. Panica giganților din domeniu a atins apogeul la mijlocul acestei săptămâni, când s-au atins noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa. Imediat după, impactul majorărilor istorice s-a răsfrânt asupra piețelor de acțiuni și obligațiuni.

Prețul la gaz – o creștere 60% în două zile

La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda cotaţiile pentru gazele naturale cu livrare în luna următoare au crescut miercuri cu până la 40%, la un nivel record de 162,12 euro pentru 1 MWh, după ce marţi au încheiat şedinţa cu o creştere de 20%.

„Creşterea actuală a preţurilor energiei în Europa este cu adevărat unică. Niciodată până acum preţurile nu au crescut atât de mult şi atât de repede”, au reacţionat analiştii de la Société Générale. „Este aproape imposibil să justifici de ce se mişcă atât de rapid şi atât de sus”, a adăugat Tom Marzec-Manser, analist la ICIS.

În teorie, multe țări importante, precum Spania sau Franța, speră la un ajutor din partea Uniunii Europene pentru a remedia gravitatea situației. În condiții ideale, Bruxelles-ul ar limita impactului creșterii explozive a prețului gazelor cel puțin în cazul gospodăriilor, dacă nu și al întreprinderilor mici și mijlocii.

Din păcate, toate inițiativele în acest sens s-ar putea materializa doar în 2022. Comisarul european pentru energie a promis ieri că va prezenta un plan pentru reformarea piețelor de gaze și se va întâmpla înainte de finele anului, dar este improbabil să ajute într-un fel cetățenii de rând în această iarnă. ”Şocul preţurilor nu poate fi subestimat. Afectează cetăţenii noştri, în special gospodăriile vulnerabile, slăbeşte competitivitatea şi se adaugă presiunilor inflaţioniste”, a spus Kadri Simson, la o dezbatere organizată de Parlamentul European.